en
Amit a biomasszáról tudni kell
biomasszarol

Biomasszának minősül bármilyen növényi vagy - általánosabban - élő szervezetből származó szerves anyag. A növények a napból származó energiát kötik meg, majd biomasszaként raktározzák el. A biomassza gyárak és energiatermelő létesítmények nyersanyagaként szolgálhat.

Az erdőkből és mezőgazdasági területekről származó biomassza megújuló energiaforrás, ezáltal a jövőbeli tiszta energiatermelés fenntartható nyersanyagát képezi. Természetesen a biomassza elégetésével is kerül CO2 gáz a levegőbe, azonban ennek mennyisége megegyezik azzal a CO2-mennyiséggel, amelyet a bimassza alapanyagát képező elhalt növények életükben lekötöttek. A kulcsszó tehát az egyidejűség és az egyensúly. A fosszilis energiahordozók azért borítják fel az ökoszisztéma egyensúlyát, mert évmilliók alatt beépült, óriási CO2- mennyiséget engedünk szabadjára az elégetésükkel, viszonylag kis idő alatt, és az esetükben nincs meg a CO2-és energiaegyenleg másik oldala.

Mindezen előnyök mellett a biomassza forrását az olyan zöld területek is jelenthetik, amelyek karbantartása egyébként is szükséges lenne. Ilyen például az elektromos vezetékek alatti, utak melletti területek, az árterek vagy a parlagon hagyott mezőgazdasági területek (vidék helyreállítása).

Természetes környezetben, úgymint erdőkben és bozótosokban, a biomasszát annak érdekében takarítják be, hogy helyreállítsák a vadak természetes élőhelyét, csökkentsék a futótűz kialakulásának kockázatát, illetve hogy minimalizálják a gyomirtó szerek használatát.

Biomasszaforrások
biomass from

Biomassza nyerhető egyrészt ültetett növényállományok (ún. energiaerdők) betakarításával. Ebben az esetben speciális, erre a célra alkalmas fafajokat, és ezeken belül pedig gyorsan növő, a célra nemesített fajtákat használnak. Az energetiakai hasznosításra elsősorban olyan fajok használhatók, mint a. fűz, vagy a nyár.

Az ültetett energiaerdőkön kívül azonban számos egyéb biomasszaforrás áll rendelkezésünkre, így például a természetes bozótosok, invazív fajokkal (gyalogakác) benépesült területek, elhanyagolt, művelés alól kivett területek, árterületek, ahol a biomassza betakarításával és hasznosításával "két legyet ütünk egy csapásra": karbantartjuk a területet, és hasznosítjuk az ott képződött biomasszát.

További kézenfekvő biomasszaforrást jelentenek a mezőgazdasági melléktermékek, így a szalma, a kukorica- vagy napraforgószár, valamint a gyümölcsösökben, szőlészetekben folyamatosan képződő ágak, gallyak, lemetszett vesszők, nyesedékek,

Bionova